За първи път училището в Трън ще обучава бъдещи предприемачи, в Брезник наблягат на науките

Откриване на 39 паралелки за гимназистите в училищата в област Перник се предвижда в държавния план-прием за учебната 2020/2021 година. За средните училища в градовете Брезник и Трън е заложено да бъде разкрита по една паралелка, предаде репортер на Zapadno.com.

Предложението на Регионално управление на образованието за държавен план-прием през учебната 2020/2021 година беше прието от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Перник. Според предложението се предвижда разкриването на 39 паралелки, от които 11 профилирани и 28 професионални.

За средно училище “Васил Левски” в град Брезник е заложена една паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки“. За средно училище “Гео Милев” в град Трън пък се предвижда разкриването на една паралелка с профил “Предприемачески“. За първи път в община Трън ще се осъществява обучение на ученици в такъв профил, поясниха от Регионално управление на образованието-Перник.

За учебната 2020/2021 година целева стойност за регион Перник е 70,75 % от общия брой ученици да се запишат в профилирани и професионални паралелки. Прогнозата е 60,78 % от учениците да се запишат в STEM профил и професионални паралелки. Съкращението STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) означава, че в тези паралелки обучението е свързано с природни и инженерни науки, техника и математика.

В последните три години – от учебната 2017/2018 до 2019/2020, обучението на гимназистите в Брезник е свързано предимно с информационни технологии, а именно – профили: „Предприемачество“ и “Хардуерни и софтуерни продукти”, „Софтуерни и хардуерни науки”, „Приложно програмиране“. Според плана за приема през следващата учебна година насоката ще се запази.

В Трън разнообразието на специалностите след 8 клас е много по-голямо. В учебната 2017/2018 година започнаха да се обучават гимназисти с профил „Спортно-туристическа дейност“. В следващата година специалността им беше „Хуманитарни науки”, а след това – „Софтуерни и хардуерни науки”. С предстоящия прием за първи път учениците в Трън ще се обучават с предприемачески профил.

Виж също...

Loading...