Община Брезник не е застрашена от въвеждане на воден режим

Няма основателни причини за въвеждане на воден режим на територията на община Брезник. Представители на ВиК-Перник, ВиК-Брезник, Община Брезник и общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник са провели съвместни разговори за наличните водни запаси, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на разговорите е станало ясно, че до един момент властите в Брезник са имали притеснения за водата в питейния язовир “Красава”, но те вече са разсеяния заради валежите през последните седмици. “Казаха, че са имали едни притеснения до един момент, но сега вече и с тези валежи и с това, че все пак идва, надяваме се, дъждовен период, снеготопене и така нататък, предполагам, че няма да има притеснения относно нивото.”, каза управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов и добави, че се надява да не се стига до въвеждане на воден режим и в Брезник.

Началникът на ВиК-Брезник Димитър Димитров поясни, че навремето язовир “Красава” е бил изграден за захранване с питейна вода за град Брезник и Ноевци. Сега от язовира частично се захранват и други населени места в Брезнишко, но основно през летния период. Селата, които са свързани към язовира имат и местни водоизточници. “Ние подаваме вода на моменти чак до Велковци, на моменти и за Сопица.”, поясни Димитър Димитров и добави, че се захранват местни цехове и фирми, които използват повече вода.

По последни данни водният обем на язовир “Красава” е 1 304 000 кубически метра при пълен обем 2 975 000 кубически метра. Мъртият обем на водоема пък е 775 000 кубически метра. Язовирът се пълни предимно от дъждове. През последната седмица притокът в язовира за денонощие е 22 литра в секунда, но разходът е двойно по-висок. Количествата на валежи, които са паднали в Брезник през последните 2 години също са по-малко отколкото е обичайно за общината, сподели управителят на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев.

Община Брезник предприе превантивни мерки като няколко пъти апелира към жителите в региона да не разпиляват питейна вода за непитейни нужди. В края на месец януари кметът издаде и заповед, с която се забрани разпиляването на вода.

Голяма част от питейна вода се губи по аварии по водопреносната мрежа в Брезник и брезнишките села. Поради тази причина в бюджета на Община Брезник за тази година са заложени общо 8 879 542 лева за решаване на проблеми по водопреносната мрежа в града и селата.

Виж също...

Loading...