Трифон Зарезан в село Гигинци: Оркестър изпълни с ритми дома на семейство Станимирови, а Ива Давидова изненада десетки – ВИДЕО

Десетки жители на брезнишкото село Гигинци се събраха, за да отбележат празника Трифон Зарезан, предаде репортер на Zapadno.com.

Традиционното честване започна с шествие от площада на селото към дома на семейство Станимирови. По време на шествието оркестър “Средец” забавляваше със своите ритми. В дома на домакините кметският наместник на Гигинци Цана Сандова приветства всички и помогна за спазването на ритуала.

Първо беше зарязана клонка от лозницата на семейството, с която Станимир Станимиров беше провъзгласен за тазгодишен Цар на лозята. Миналогодишният носител на титлата Петър Йоцев връчи гегата на съселянина си, с което предаде традицията. Домакинята Емилия Станимирова предаде пепелта от огнището от Бъдни вечер, с която беше посипан коренът на лозницата.

Семейството посрещна гостите с богата трапеза и горещи питиета. Празникът продължи с банкет в салона на местното читалище. За изненада на веселящите се пристигна народната певица от Перник Ива Давидова. Певицата и оркестър “Средец” изпълниха няколко песни, а присъстващите извиха пъстро хоро на тях.

Вижте как беше зарязана лозницата на новия Цар на лозята в Гигинци във видеото, което Zapadno.com засне:

Вижте как Ива Давидова и оркестър “Средец” изненадаха веселящите се във видеото, което Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...