Българите, които звънят на горещия телефон за коронавируса, се вълнуват най-много за личните превантивни мерки

860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари тази година за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Особен интерес е налице по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.

Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на Министерство на здравеопазването, търсят и медицински специалисти. Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.

Припомняме, че на телефонен номер 02/807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8:30 до 17:00 часа), информация, свързана с COVID-19, можете да получите от лекар-епидемиолог.

Виж също...

Loading...