Филмът за просветата и училището в Брезник препълни малкия салон на брезнишкото читалище

Филмът “Памет за миналото, светлина за бъдещето”, който беше прожектиран тази вечер в Брезник, предизвика голям интерес от страна на местната общественост, предаде репортер на Zapadno.com.

Филмът е посветен на 180-годишната история на просветата и средно училище “Васил Левски” в град Брезник. Той е дело на ученици от 10 “б” на брезнишкото училище, които са членове на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова. Датата на прожекцията не беше избрана случайно, тъй като утре (19 февруари) средно училище “Васил Левски” ще отбележи своя патронен празник и 75 години от основаването си.

Десетки зрители се събраха в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, където беше показан 50-минутния филм. Преди началото на прожекцията детската вокална група с ръководител Милена Цветанова към читалището поздрави гостите в салона. След изпълнението на групата, ученичката Меги Борисова се обърна към присъстващите с уводни думи. “Посвещаваме го на тези, които първи запалиха факела на знанието в нашия град – на десетките учители, на стотиците ученици, на директорите, преминали през брезнишкото училище. Всеки един от тях е дал по нещо от себе си, независимо дали е строител, чиновник, гвардеец, лекар, професор, учител, за да съхрани и пребъде брезнишкото училище. Моля бъдете снизходителни и не бъдете толкова критични към нас, създателите на филма. Направили сме го с много любов и уважение към всички учители, родители и тези, които ни помогнаха със съвет, снимков материал или интервю.”, каза в началото ученичката Меги Борисова.

Филмът показа различни исторически моменти от просветното дело в Брезник още от 19-ти век. Зрителите видяха архивни снимки и исторически факти за развитието на образованието в града. Акцентът беше средното училище, което в началото е носило името на революционера Христо Ботев, но впоследствие е преименувано на “Васил Левски”. В интервюта и записки от летописни документи бяха показани спомените на хората, които са свързани с брезнишката гимназия – ученици, учители, директори, знаменосци.

В края на прожекцията създателите на филма се събраха на сцената в салона. Тогава ръководителят на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” Аниела Асенова се обърна към гостите в залата. “Да знаете, че децата с голямо желание, въпреки грипната ваканция и всички трудности, които имаха, направиха този филм. Да знаят по-малките, идващото поколение откъде е тръгнало брезнишкото училище. Сигурно ви направи впечатление, че училището се е наричало “Христо Ботев”. Някой от вас задавал ли си е въпроса защо след това става “Васил Левски”? Вихра Малинова много добре го каза: Това поколение, по-старото поколение знае, че Левски е идвал в града. Не че Христо Ботев са го подценили, той е велик борец за свобода. Но може би затова, че и Левски е идвал в нашия град, вече училището става “Васил Левски”. Силно се надявам, че при новите открити османо-турски документи, които разширяват кръгозора ни за комитети които е създал Васил Левски, ще излезне и нашия град.”, каза Аниела Асенова и изрази надежда обществото да обедини усилията си за повече информация за посещението на Апостола на свободата в Брезник.

Филмът “Памет за миналото, светлина за бъдещето” е изработен от 9 ученици от клуб “Пътешественици из етнографията на Граово”. Работата по него е започнала още през есента на 2019 година. Задачата за изработването му не е била лесна, но въпреки това учениците са се справили. Много хора и институции в Брезник са оказали съдействие за филма.

Виж също...

Loading...