Факелно шествие освети центъра на Трън за 147-годишнината от безсмъртието на Васил Левски – ВИДЕО

Възпоменателна вечер под надслов “147 години безсмъртие” се проведе в град Трън по повод годишнината от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Zapadno.com.

Тематичната вечер започна с беседа, в която лекторите Юлий Жотев и Ангел Динев изнесоха лекции на различни теми. Беседата с участието на ученици от трънското средно училище “Гео Милев” се проведе в зала “Екомилк” на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Директорът на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев изнесе лекция на тема “Васил Левски пред съда на Османската империя”. Той припомни, че на 14 февруари тази година, в Министерство на културата беше представен нов документален сборник с 16 непубликувани и неизвестни до момента за наука и общественост факти за събитията около разкриването на Вътрешната революционна организация, залавянето на Васил Левски и съратниците му, както и разпитът от импровизирания съд в София. “В общи линии се концентрирах именно към тези събития. Малко преди 22 септември 1872 година, преди обира на османската поща в Арабаконашки проход от Димитър Общи и неговите другари-революционери от Тетевенския и Етрополския революционен комитет, както и последвалите събития. Посочих все пак най-важното. Въпреки че той не е бил осъден от истински, надлежен съд, все пак назначаването на тази софийска извънредна следствена комисия е подсказало, че политическото значение, политическата тежест на Вътрешната революционна организация начело с Левски, е било много голямо. Османските власти са осъзнали, че тази организация представлява сериозна потенциална опасност за държавната цялост и политическият интегритет на Османската империя. Затова са взели тези екстремни мерки без да спазват собствените си правно-процесуални процедури и норми, за да проведат един пълен и углавен процес, както би трябвало според императорския наказателен закон.”, сподели директорът на музея в Трън Ангел Динев.

След края на беседата присъстващите ученици се отправиха към площада, където издигнаха десетки запалени факли. С тях, портретът на Васил Левски и знамето на България, учениците се отправиха на шествие, което премина през централната градска част на Трън. Екипи на Районно управление-Трън съдействаха за безпроблемното преминаване на шествието, което завърши пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Вижте факелното шествие за безсмъртието на Васил Левски чрез видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...