Неволята накара Бусинци да търси вода от стар и непочистен каптаж, за да се спаси от сушата

Жители на трънското село Бусинци са спомогнали за осигуряването на повече вода в резервоара на населеното място, научи Zapadno.com.

През изминалата седмица няколко местни жители и кметският наместник на селото се отправили към труднодостъпната местност “Бусина падина”. Целта им е била да увеличат водата за резервоара на селото. “Това е старото водохващане, което хората са го правили едно време. То се беше запушило и трябваше да го намерим къде е, за да го отпушим и да може да тръгне водата. Този каптаж съществува от 50 – 60 години, ако не и повече.”, поясни кметският наместник на Бусинци Даниела Динева и добави, че водохващането не се е използвало преди това.

Притокът на вода за село Бусинци е намалял значително заради малкото валежи. “Направихме го, защото водата която идваше от другия каптаж в Кожинци не достигаше. Трябваше да отпушим старият, за да може да влиза повече вода иначе тя не стига. Сега резервоарът започна да се пълни и надявам се да завали и да има повече приток.”, добави още кметският наместник на село Бусинци.

От ВиК-Трън отбелязаха, че основният каптаж на село Бусинци е над Кожинци. Каптажът в местността „Бусина падина” също е включен към резервоара на населеното място. Бусинци е сред трънските села, които местното ВиК обслужва, но поради натовареност на екипите и труднодостъпното място на каптажа, служителите на водопреносното дружество не са успели да стигнат за почистване на съоръжението. Това поясни за читателите на Zapadno.com началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев.

Снимка: Даниела Динева

Виж също...

Loading...