Мината в Брезник дари 1/3 от сумата за войнишкия паметник в село Гигинци

Дарение с размер на 2 500 лева е осигурено за сдружението “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”. Средствата са около 1/3 от сумата, която е необходима за изграждането на монумента, съобщиха за Zapadno.com от сдружението.

Дарението е направено от миннодобивното дружество, което работи на територията на Брезник. Пепи Божков е служител на „Трейс Рисорсиз“ ЕООД и още през 2019 година се е обърнал за съдействие към фирмата от името на сдружението, което инициира изграждането на паметник в брезнишкото село Гигинци. “Миналата година аз им писах официално писмо дали ще могат да помогнат. Миналата седмица получих отговор на писмото, с което ни уведомиха, че осигуряват 2 500 лева.”, поясни Пепи Божков и допълни: “Това е много голямо дарение. Досега не сме имали такова.” Сдружението е признателно за дарението и уважението, което дружеството проявява към инициативата.

През 2019 година отново със средства от мината в село Гигинци беше реализиран проект в подкрепа на читалището. От Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и Община Брезник имаше средства за подобряване на материалната база и за закупуване на витрини, в които са изложени отличия от различни участия на местната сурвакарска група.

Имената на 35 смели мъже от село Гигинци са открити в архивите и те ще бъдат вписани в паметника, който сдружението има намерение да постави в населеното място. Лятото на миналата година родолюбивите гигинчани от сдружението подеха кампания за набиране на средства за изграждането на монумента. Първото набиране на средства беше на традиционния събор на селото, но пари се събират и чрез банкова сметка, която може да видите в края на публикацията. На тазгодишния маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2020” отвори и благотворителна скара, която набра 1 600 лева. Скоро сурвакарската група на Гигинци ще пътува за Самоков за празника Сирни Заговезни, откъдето ще получи 500 лева, които ще се заделят за монумента. Министерство на отбраната също е одобрило проект за финансиране на дейностите по изработването, но все още не се знае какви средства ще се отпуснат от ведомството. Сдружението обмисля и други идеи за набиране на още средства, които да спомогнат каузата и откриването на монумента, което се планува да е за събора на селото на 21 септември.

Всеки, който желае, може да помогне и със средства по банкова сметка.

IBAN:
BG36FINV91501217350351
ПИБ АД

Снимка: сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”

Виж също...

Loading...