Празникът на млякото в Трън очаква фермери, малки и домашни производители от страната и Сърбия

Ежегодният Празник на млякото в град Трън ще се проведе на 27 юни (събота), съобщиха от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

Подготовката за празника, който се организира от Община Трън и фондация “Д-р Стамен Григоров”, вече стартира. Участие в събитието могат да вземат фермери и малки производители от региона, но и домашни производители от други региони на България и Сърбия, които използват стари домашни рецепти за производство на заквасени млека и млечни продукти. За доброто настроение на посетителите на празника е предвидена фолклорна програма. На площада в град Трън гостите ще могат да направят снимки за спомен в мини фермата подготвена специално за тях и да се насладят на забавления за цялото семейство, а в Музея на киселото мляко – да премерят знания с приятели, под формата на забавна игра, отбелязват още от фондацията.

Основният замисъл на този празник е да се даде възможност на посетителите да се докоснат до народната традиция в приготовлението на този емблематичен за българите продукт, както и до произведени на негова основа други млечни продукти и образци от българската национална кухня, поясниха от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

На Празника на млякото без входна такса ще работят Музеят на киселото мляко в село Студен извор и Музеят на бусинската керамика в село Бусинци.

Виж също...

Loading...