На граничния пункт в Трънско не могат да се създадат здравни помещения по опазване на страната от внос на новия коронавирус

На територията на област Перник няма заразени с коронавирусна инфекция. Това беше обявено на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия аварии и катастрофи, създаден към Регионалната здравна инспекция-Перник с председател доктор Юри Торнев. Работната среща се състоя в Областната администрация под егидата на областния управител инженер Емил Костадинов, който беше запознат със ситуацията и предприетите мерки.

„На този етап няма условия за създаване на здравен пункт на Граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци” . Необходими са две помещения – едното за медицинските служители, а другото да бъде изолатор.“, посочи доктор Торнев. По негови думи трябва да се изясни междуинституционално кой ще обезпечи медицинският пункт, тъй като в Трън няма болница, а само Спешен център, който разполага с един екип, обслужващ 52 населени места в общината. Регионална здравна инспекция пък разполага само с 18 здравни инспектори, които са крайно недостатъчни. „Служителите на граничния пункт вече разполагат с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти, снабдени са и с брошури за профилактика и предпазване от разпространение на коронавируса.“, каза още доктор Торнев.

В случай, че бъде установено в областта лице, носител на вируса, транспортирането на заболелия се осъществява от Центъра за спешна помощ до многопрофилна болница за активно лечение „Рахила Ангелова“. В момента пернишката болница разполага с 15 легла в Инфекциозно отделение.

Доктор Торнев апелира, че на този етап няма основание за притеснение, а на сайта на Националния център за заразни и паразитни болести има цялата необходима информация за превантивните мерки срещу разпространението на вируса.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...