Историческа дата за културата в град Брезник: Преди 50 години тържествено се открива сградата на местното читалище

На 1 март 1970 година тържествено е открита сградата на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Откриването тогава е и по повод 100-годишнината от основаването на брезнишкото читалище, предаде репортер на Zapadno.com.

На днешната дата, точно преди 50 години отваря врати многофункционалната сграда на читалището. Преди това културната институция се е помещавала в по-малки сгради, разположени в град Брезник. В определен период от време читалището дори е деляло сградата на бившата гимназия по селско стопанство в града. И така до средата на 60-те години на миналия век, когато започва градежът на сградата на институцията.

Редица официални лица в тогавашния Пернишки окръг присъствали на събитието. Пред брезничани и гости на града тържествено била прерязана лентата пред входа на институцията. Всеобщо е било вълнението в Брезник на заветната дата, точно преди 50 години. Пресъздаването на емоциите са достигнали и до наши дни, благодарение на летописна книга, която се води от дългогодишният и вече бивш библиотекар Павлина Денкова. “1 март 1970 година. Дойде многоочаквания празник за нас. За пръв път се отвориха вратите на новата читалищна сграда. Излизат младежи и девойки облечени в литаци и беневреци. Двама от тях държат лента и ножица поставени на табла… Слово произнесе М. Тодоров – пред. на ГНС Стефан Крумов – първи секретар на ОК на БКП ги поздравява и прерязва лентата… Разлива вода от медно котле. Официални лица и граждани разглеждат новия читалищен дом. Ние служителите от читалището се вълнуваме, защото виждаме нашата мечта осъществена.”, пише Павлина Денкова в летописната книга. Част от прерязаната лента се пази и до наши дни, а за нея читателите на Zapadno.com научиха в края на месец декември 2019 година. Прочетете още по темата в публикацията: Късче от историята на брезнишкото читалище се разкри чрез благотворителния календар за 150-годишния му юбилей.

При откриването на сградата председател на читалището е бил Ванко Стратиев, който наградил изявени дейци и участници в строежа. Сред тях бил и брезничанинът Божидар Пантев. Той е единственият служител на читалището, който работи от откриването на новата сграда преди 50 години. Съдбата му е свързана с културната институция, тъй като още като войник е участвал в изграждането на зданието като част от бившите строителни войски. Божидар Пантев бил назначен за читалищен работник веднага отбиването му на наборна военна служба. Това се случило след отправена покана от тогавашния секретар на читалището Симеон Тодоров. “Започнах работа на 1 януари 1970-та година. Сградата на читалището беше открита на 1 март същата година. Откри се сутринта, след което публиката разгледа сградата. След това имаше другарски обяд в ресторант “Бреза” със строителите, самодейци и читалищни дейци.”, спомни си Божидар Пантев и добави, че в паметния ден прехвърчал сняг.

Чувството да работиш вече 50 години към читалището и в сградата, за която си се трудил, е приятно, каза още брезничанинът. “Тук се направиха много заводи, които даже се построиха след уволнението ми от казармата, но някои вече и основите им ги няма. Така че попаднах на точното място в точното време.”, добави Божидар Пантев.

През 2020 година се навършват и 150 години от основаването на читалището в Брезник. Честването на годишнината се спонсорира от мината в Брезник, чрез договор между “Асарел-Инвестмънт” и Общината.

Снимки: народно читалище “Просвещение-1870” – архив

Виж също...

Loading...