Секретарят на брезнишкото читалище: Самодеец се става със сърце, любов към изкуството и желание

От около 10 години самодейците към народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник отбелязват Деня на самодееца с караоке парти, който се чества на 1 март. Това стана ясно от интервю със секретаря на читалището Пейчо Панов в ефира на радио “София”, дочу Zapadno.com.

В момента артистите от театъра работят по постановката “Женско царство”, която ще бъде представена за 150-годишнината на читалището. “Сега имаме едно чисто ново попълнение – чисто нов младеж на сцената. Справя се, има си кривинките, но ще се справи.”, каза Пейчо Панов и отбеляза, че базата на големия салон е прекрасна. Понякога се налага да се правят по няколко представления, тъй като залата не може да събере всички желаещи да гледат постановката.

По повод Деня на самодееца, Пейчо Панов каза, че на един самодеец му трябват сърце, любов към изкуството и желание. “Знаете ли, аз винаги споменавам една фраза, която Юрий Ангелов ми каза в Тополовград миналата година. Цитирам по памет: Никога не се наричайте “самодейци”, защото коренът на думичката е от нещо, което правиш сам. Изкуството, специално театралното, е екипен спорт. Наричайте се “любители”, защото коренът на думичката е любов. Любов към театъра, любов към изкуството най-общо.”, каза Пейчо Панов в интервюто за радио “София”.

На днешната дата се навършват 50 години от откриването на читалищната сграда в Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Историческа дата за културата в град Брезник: Преди 50 години тържествено се открива сградата на местното читалище.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...