Сградата на кметството в село Неделково е опасна, а местни жители искат нова – СНИМКИ

Административната сграда на кметското наместничество в трънското село Неделково е опасна. От Община Трън имат намерения сградата да бъде съборена, а на нейно място да се постави нова такава. Местните жители нямат твърдо и еднозначно мнение по темата – едни искат да се събори, на други им е все едно какво ще се случи със старата сграда, а трети пък са против, предаде репортер на Zapadno.com.

Кметският наместник на Неделково Гергана Владимирова работи в сградата и споделя, че тя е опасна и нефункционална. Въпреки това е на мнението, че Община Трън трябва да реши какво да се случи с кметското наместничество. “Тази сграда е над 100-годишна, основа няма. Дървенията в нея е изядена. Тя е цялата на дупки.”, сподели кметският наместник, който отговаря и за селата Лялинци и Парамун. В периода 1929 – 1934 година в тази сграда се е помещавала администрацията на тогавашната Бабиханска Община, която е включвала селата Баба (Неделково), Лялинци и Парамун. През годините са правени частични ремонти на покрива и няма проблеми от него, но прозорците и цялата конструкция са в окаяно състояние.

Преди време местен жител щял да си счупи крака от пропадане на пода в кметското наместничество. “Влезнах, убих си крак и паднах у мазето. Няма основа, няма дюшеме. Да се бутне!”, каза Стоян, който е потърпевшият от случката местен жител. Дупката, през която е пропаднал кракът му, се вижда в мазето на кметското наместничество. Ясно се открояват и набезите от дървояди по пода.

Друг жител на Неделково е на същото мнение за опасната сграда. “Едно време отдолу имаше мандра и магазин там. Много е стара, нека се бутне. Защо да се запази, като сега има убаве работе. Да се направи ново. Според мене да си се направи нова сграда.”, каза Райна Сандова.

Каквото решат – това да направят, е мнението на още няколко жители на село Неделково. Други местни в района искат сградата да си остане в същия вид. Сред тях и общинският съветник в Общински съвет-Трън Ташко Минков, който наскоро подхвана темата в социалната мрежа Фейсбук.

Община Трън е заложила средства в капиталовите разходи за 2020 година, чрез които да се закупи нова, сглобяема сграда. “Ние миналата година имахме гласувани средства за новото кметство в село Неделково. Един от съветниците – господин Минков, имаше желание да доведе специалисти, да огледат пак отново сградата, въпреки че ние имаме становище на главния архитект на Общината. Оставихме нещата така, уважихме неговото желание. Все пак през миналата година той не предприе нищо.”, каза кметът на Община Трън Цветислава Цветкова и добави, че сградата продължава да бъде опасна. Сградата, която се предвижда да бъде поставена, ще изглежда по подобен начин на сегашната.

Хората, които желаят сградата да се запази, имат още малко време от Община Трън за евентуално експертно становище. Кметът Цветислава Цветкова е провела среща и с друг специалист, който е изразил становище, че при влагане на нови материали, сградата няма как да запази първоначалния си вид. “Имаме и решение на Общинския съвет, така че ще изчакаме още малко и най-вероятно ще преминем към премахване на сградата, изграждане на един нулев цикъл и съответно вече поставяне.”, каза Цветислава Цветкова.

Разгледайте снимки от състоянието на кметското наместничество в село Неделково, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...