Общините в област Перник не могат да си позволят поддържане на републикански пътища за сметка на освобождаване от винетна такса

Възможности за освобождаване на пътни участъци от винетна такса бяха обсъдени днес на работна среща между заместник-областния управител на Перник Иво Иванов, кметове и представители на Общините и директора на Областно пътно управление-Перник Емилия Ваклинова.

С писмо на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност на Общините да отправят предложение до Пътната агенция за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. Финансирането на ремонта и поддържането на изключените участъци ще бъде за сметка на Общините, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

В тази връзка по време на срещата директорът на Областно пътно управление-Перник Емилия Ваклинова, направи разяснение, че ако такова споразумение бъде подписано от Община, то тя ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане. Текущото поддържане на I, II и III клас ще бъде в размер на 5 000 лева на километър. Зимното поддържане за I клас ще бъде съответно 3 000 лева на километър (приведена дължина), за II клас – 2 000 лева на километър (приведена дължина) и за III клас – 1 000 лева на километър (приведена дължина).

Представителите на Общините изразиха становище, че при тези предложени цени от Агенция „Пътна инфраструктура” не могат да се възползват от дадената възможност.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...