Директорът на Ботаническата градина: В района на селата Лялинци и Парамун има голяма полулация на дневна лилия

С настъпването на пролетта и по време на предстоящите в този сезон празници едни обновяват градината, други – подаряват саксийни растения, които също могат да бъдат засадени на двора или сред природата. Експертите по биологично разнообразие препоръчват да бъдем много внимателни при избора на растенията, които по този начин попадат в дивата природа, защото сред тях има „враждебни“ спрямо естествените видове – или така наречените инвазивни видове, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Според специалистите много внесени и отглеждани с декоративна цел видове растения са основен път за навлизане на инвазивни чужди растения в България. Някои не могат да се разпространят без помощта на човека и остават там, където са засадени. Но има и по-адаптивни, които „бягат” от градините, подивяват и се саморазселват. Те имат способността да обрастват дивите природни местообитания и изместват нашите местни видове, с което нанасят сериозни щети на биологичното разнообразие.

Дневната лилия например отдавна се е настанила в паркове и градини на територията на цялата страна. Произхожда от Азия – разпространена е в естествени територии от Кавказ на изток до Китай, Корея и Япония. У нас се продава в градинските центрове и цветарските магазини. Размножава се лесно – чрез разделяне на коренищата, които се разрастват изключително бързо. Така се получава градина, „окупирана“ от дневни лилии. След това лесно плъзва из дивата природа – когато се изхвърлят цели растения или части от тях при почистване на градините.

Растенията често „бягат” от места, в които няма редовна поддръжка – вилни зони, гробищни паркове, крайпътни чешми и др. През последните години видът на дневната лилия е открит, вече „подивял“, по Черноморското крайбрежие, в Североизточна България, Родопите, Тракийската низина и други райони. Според директорът на Ботаническата градина на Българска академия на науките доктор Антоанета Петров до София има голяма популация на дневната лилия, която се намира в в района на трънските села Парамун и Лилянци.

Затова специалистите съветват да следваме някои правила срещу разпространението на инвазивните чужди видове растения в дивата природа: интересувайте се какъв е произходът и особеностите на растенията, които избирате да засадите в градината; не засаждайте чужди видове растения там, където няма да можете да ги наблюдавате, защото могат да се размножат и да застрашат природните местообитания и местните видове; не изхвърляйте цели растения, корени и други части от тях сред дивата природа или на места, откъдето лесно могат да плъзнат; не разменяйте с други градинари растения, които не познавате и не сте сигурни, че ще можете да наблюдавате редовно.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...