Сградата на читалището в Брезник е изградена от бившите строителни войски, а първата копка е направена през 1966 година

През тази година народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник има юбилейни поводи за празнуване. Сред тях е откриването на читалищната сграда, която е била изградена за четири години, предаде репортер на Zapadno.com.

Дългогодишният и вече бивш библиотекар към читалището Павлина Денкова е съхранила важни моменти от историята на град Брезник в летописна книга. Страниците на тази книга тя запълва с интересна информация до 90-те години на 20-ти век. Сред моментите, които е записала в книгата, е изграждането на сградата на народно читалище “Просвещение-1870”. Читателите на Zapadno.com са първите, които ще научат подробности за първата копка, градежът и обзавеждането на читалището.

На 10 май 1966 година тогавашният секретар на Окръжния комитет на БКП-Перник Иванка Николова прави първата копка на новата сграда. “Същата се строи с държавни средства и за инвеститор беше определен ОНС – отдел Капитално строителство.”, пише Павлина Денкова в летописната книга.

Към сградата са направени паната “Кукери” и “Просветители”. Едното е от външната страна, а другото – във вътрешната част на читалището. В изработването на паната е участвал творецът Филип Седефчев, който е с родословни корени от брезнишкото село Садовик.

Облицовката на големия салон и дограмата на сградата са направени от ТПК “Република”. Обзавеждането на салона, библиотеката и музея (бел. ред. тогава музеят на Брезник се е помещавал в читалището) от ДИП “Търговско обзавеждане”-Брезник. Монтажът на ефектното осветление пък е направен от ТПК “Освобождение”. Изграждането на читалището заедно с обзавеждането са стрували 430 000 лева.

Снимка: народно читалище “Просвещение-1870” – архив

Виж също...

Loading...