Водата в питейния язовир на Брезник се покачва и за седмица водоемът се е напълнил с 18 000 кубически метра

Нивото на наличните водни обеми в язовир “Красава” тръгна нагоре, показват данните от общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник.

От месеци нивото на водата в най-големия питеен язовир в община Брезник спада, но в първата седмица на месец март показателите са положителни. Седмичната графика показва, че в периода 2 – 9 март водните обеми в язовир “Красава” са се увеличили с 18 000 кубически метра. Към 2 март нивото на язовира е било 1 260 000 кубически метра при пълен обем от 2 975 000 кубически метра. На 9 март водните обеми в язовира вече са 1 278 000 кубически метра.

Язовир “Красава” захранва с питейна вода град Брезник и част от населените места в общината. Притокът му е основно от дъждове, които от няколко дни зачестиха. В края на 2019 година на язовира заработи модерна система за мониторинг, която денонощно и в реално време подава данни за наличните водни обеми. Системата измерва и други показатели, които са важни за язовира и водата в него. Ежеседмично от Община Брезник информират на сайта си за наличните водни обеми чрез графика с данните.

На този етап абонатите, които използват вода от водоема, не са застрашени от воден режим. За това Zapadno.com информира своите читатели в средата на месец февруари. Прочетете още по темата в публикацията: Община Брезник не е застрашена от въвеждане на воден режим.

Виж също...

Loading...