Храмовете към Софийската епархия трябва да предприемат мерки във връзка грипната епидемия и опасността от коронавируса

Софийската света митрополия излезе с разпореждане по повод епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса COVID-19. Мерките са превантивни и са с цел избягване на всякакви предпоставки за заразяване с коронавирус на вярващите и безопасното състояние на храмовете, съобщиха от Софийската света митрополия.

Всички храмове на територията на Софийска епархия трябва да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве, гласят част от нарежданията.

От Софийската света митрополия обръщат внимание и на отличната хигиена, която трябва да се поддържа в храмовете. Подовете на храмовете трябва да се почистват постоянно със съответните дезинфектанти, иконите да се забърсват след всяко поклонение и целуване, изкуствените цветя да се премахнат, килими, пътеки и други пък да се почистват редовно, а обзавеждането като столове, пейки и други места за сядане да се дезинфектират на няколко часа.

Пълният текст на всички нареждания, които отправя Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, може да прочетете като натиснете тук. Трънската духовна околия се включва към Софийската епархия.

Виж също...

Loading...