Къщата на маските в село Кошарево набира популярност сред чуждестранни туристи

“Къщата на маските” в брезнишкото село Кошарево привлича интереса на туристи от страната и чужбина. Това сподели за читателите на Zapadno.com Клара Илиева, която отговаря за атракционната къща.

В “Къщата на маските” е представена сурвакарската традиция чрез ликове, костюми и интересна информация. 1 година и половина след откриването и се е превърнала в желана дестинация от български и чуждестранни туристи. По време на местния сурвакарски празник в Кошарево през месец януари тази година две чуждестранни групи посетили “Къщата на маските”. Посетителите били от Алжир и Франция. “По 4 – 5 човека си идват с леки коли. Една германка идва и 2 часа се снима. Едно момче от Кошарево ни остави звънци и и ги сложихме. Хареса и!”, разказа Клара Илиева и добави, че упътвала туристите и към други забележителности наоколо – пясъчните пирамиди над село Банище, манастирът на село Ерул и Църногорският манастир над село Гигинци. Посетители е имало и от Швеция и Германия.

Атракционната къща се посещава и от родни туристи, които са от различни краища на страната. Най-много са посетителите от област Перник, които съчетават разходката до “Къщата на маските” с посещение на Църногорския манастир. През летните месеци се наблюдават повече посещения отколкото през останалите сезони. Периодично се подменят сурвакарските костюми и ликове, а всеки който желае може да си направи снимка за спомен, облечен като сурвакар. Има възможност и за изработване на сурвакарски ликове в специално обособена работилница. Дървените орнаменти по тавана в къщата също привличат погледите на посетителите.

През следващите месеци “Къщата на маските” очаква организирани групи с ученици, които ще пристигнат в селото с няколко автобуса. За тях са предвидени занимания в работилницата за маски, а местен майстор ще им покаже как се изработват.

“Къщата на маските” беше открита на 27 септември 2018 година лично от министъра на културата Боил Банов. Старата турска къща, както е по-известна самата сграда беше обновена по проект за трансгранично сътрудничество на обща стойност 250 000 евро.

Виж също...

Loading...