Общините в област Перник ще спазят крутите мерки на централната власт, за да се предотврати разпространението на коронавируса

Всички общини в област Перник ще спазят инструкциите и заповедта на Министерството на здравеопазването. Това обявиха тази вечер кметовете на Общини на извънредното заседание, свикано от областния управител инженер Емил Костадинов във връзка с обявеното извънредно положение в страната, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

„Най-важното е да бъдем разумни, дисциплинирани и отговорни. Както за собственото си здраве, така и за близките ни. Нека превенцията и борбата с коронавируса бъдат наша обща кауза. Да не се поддаваме на паника, но и да не подценяваме ситуацията и да спазваме правилата и мерките.“, призова областният управител инженер Костадинов всички участници в консултативния съвет за превенция и предотвратяване разпространението на вирус COVID-19.

Заповедта на Министерството на здравеопазването включва преустановяване на посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Забранява се и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни

По думите на началникът на Регионално управление нс образованието-Перник Ваня Коконова учебните заведения в областта ще преминат към дистанционна форма на обучение. Мерките са предприети днес от Министерството на образованието.

„Голямо напрежение има Белодробната болница заради фалшиви публикации, разпространявани в социалните мрежи, че в здравното заведение има настанени шест човека, заразени с коронавирус. Паниката е сред персонала и не се работи в нормални условия“. Това обяви директорът на Специализираната болница за активтно лечение на белодробни болести доктор Величка Кадийска. Тя апелира медиите да не се създават допълнителна паника сред населението.

Директорите на здравните заведения в областта уточниха още, че са преустановени детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, както и свижданията.

Заради опасността от заразата граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” остава затворен със Сърбия.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...