Преди 50 години в Брезник се играе първата постановка за откриването на новата читалищна сграда

Първата постановка в големия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник е изиграна на 1 март 1970 година. На същата дата е открита новата читалищна сграда на културната институция, предаде репортер нa Zapadno.com.

Първите зрители в новоизградения тогава салон на читалището гледат постановката “Продавачът на щастие”. Това е пиеса в 2 части от Ванко Стратиев, който е и председател на читалището. Постановката е представена от Андрей Германов, Елена Дамянова, Тодор Петков, Магделена Георгиева, Арсо Панов, Желязко Стоилов, Кирил Джамбазки, Андрей Милев, Д. Дончев, Стоян Исаков, Цеца Бунджулова, Ангелина Николова и Николай Леков. В епизодичните роли участие взимат: Петър Ставрев, Олег Георгиев, Володя Стратиев, Тодор Горянов, Малин Дидров, Ангел Илиев, Стефан Човен и други.

Художник е Радко Тодоров, а режисьор е Аспарух Денков. Музикалното оформление е било възложено на Росица Пушкарова, а главен осветител е Божидар Пантев. За звуковите ефекти и осветлението са се погрижили: Стоил Димитров, Стамен Григоров, Иван Асенов, Асен Стоянов, Любомир Зонев и Чавдар Каменов.

Тази година освен 50 години от откриването на сградата на читалището, се навършват 150 години от основаването му. През месец май се предвижда да се проведат няколко събития, свързани с юбилея на читалището в Брезник.

Виж също...

Loading...