Документален филм с участието на личности от Трънско разказва за рицарите от Северозапада – ВИДЕО

Познати лица от Трънско са част от документалният филм “Рицарите от Северозапада”, който е излъчван по тематичния телевизионен канал Destination BG и може да бъде гледан в платформата за споделяне на видеа YouTube. Идеята за създаването му се зародила преди 2 години, сподели за Zapadno.com режисьорът и сценарист на филма Цветан Симеонов. Продуцент на филма е продуцентската компания Sim Stone Studio.

„Рицарите от Северозапада” проследява легендите и ги среща с историческите факти. Някъде там се оформя една романтична картина. Хората в няколко селища в Северозападна България търсят рицарската нишка в своите родове. Вглеждат се в ръста и лицата на местните и откриват известни антропогенни съвпадения. Божиите воини минават предимно по така наречения Диагонален път. Той следва трасето от Белград, през Ниш, Пирот, София, Пловдив. Това е основният маршрут, който би могъл да остави някакви следи, става ясно от анотацията на документалния филм “Рицарите от Северозапада”.

Сред интервюираните хора са директорът на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев, историкът Кирил Михайлов, Людмила Гюрова и други личности, свързани с Трънско. “Идеята за филма се роди преди две години в разговор с една дама от Трънско – Людмила Гюрова. Тя има подчертано сантиментално отношение към този край. Разказа ми за рицарската нишка в някои родове. За идеята бяха приобщени местни историци и краеведи. Професор Христо Матанов придаде на филма строго научна тежест, за да има баланс между история и предания.”, сподели режисьорът и сценарист на филма Цветан Симеонов.

На няколко места в България са открити гробове, коренно различни от тези, в които местните полагат своите покойници. Остатъци от такива са намерени и в Северозапада. Има виждания, че там са погребани рицари, които или не са достигнали Светите земи или пък на връщане са останали тук по някаква причина. Най-сантименталната версия за усядане на кръстоносци в днешната българска територия насочва към луда любов на рицар с местна мома. Старите хора разказват на своите потомци за рицарското в родовете си. Филмът „Рицарите от Северозапада” възстановява поизбледнелите предания. В тях е запазено основно усещането. Така се раждат преданията, на които науката много не вярва, научаваме още от анотацията на документалния филм.

Режисьорът и сценарист на филма Цветан Симеонов е завършил Българска филология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Занимава се с журналистика повече от 30 години. Бил е главен редактор на три вестника и едно списание. До 2016-та година е продуцент и отговорен редактор на новините в БНТ-Пловдив. Автор е на повече от 70 документални филма. 17 от тях са отличени с Grand Prix на авторитетни международни фестивали. От 2018-та е в договорни отношения с продуцентската компания Sim Stone Studio, за която е направил 25 документални филма с историческа, археологическа, фолклорна и етнографска тематика. Преобладаващата част са излъчени в телевизионния канал Destination BG. Сред тези филми е и „Рицарите от Северозапада”.

Вижте документалния филм “Рицарите от Северозапада”:

Виж също...

Loading...