Митниците предоставят над 158 000 литра етилов алкохол за борба с коронавируса

Агенция „Митници“ предоставя на Регионалните здравни инспекции и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” над 158 000 литра етилов алкохол (спирт), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Разпределението на количествата е извършено на база предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб, съгласно заявените пред него потребности от Регионалните здравни инспекции.

В изпълнение на параграф 30, алинея 4 от преходни и заключителни разпоредби на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март, Агенция „Митници“ издаде заповеди за безвъзмездно предоставяне на Регионалните здравни инспекции и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР на общо 158 343,2 литра етилов алкохол за дезинфекция, отнет в полза на държавата. Етиловият алкохол се предоставя с цел предпазване, ограничаване и преодоляване на последствията от разпространение на заразата с вируса на COVID-19.

Спиртът е с действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 90 % vol, и представлява количества отнети или изоставени в полза на държавата, на които са направени лабораторни експертизи и е потвърден техният състав. Предоставеният етилов алкохол ще се използва само за дезинфекция, за която употреба не е опасен за живота и здравето на хората или за околната среда.

По-голямата част от предоставянето количество е отнето с влезли в сила наказателни постановления в периода 2016 – 2019 година от териториални дирекции Югозападна, Тракийска, Дунавска и Южна морска.

Разпределението на количествата е извършено на база предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб,  съгласно заявените пред него потребности от регионалните здравни инспекции. 20 000 литра ще бъдат предадени на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, а останалото количество от около 138 000 литра се предоставят на Регионалните здравни инспекции в цялата страна.

Етиловият алкохол се съхранява в различни складове на Агенция „Митници“ в цялата страна и ще остане на разпореждане на Регионалните здравни инспекции и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...