Общински съвет-Брезник увеличи парите за помощи на нуждаещи се жители за сметка на представителните си разходи

Общински съвет-Брезник прехвърли 1 500 лева от параграфа за представителни дейности, за да увеличи средствата за помощи. По този начин парите за помощи на жители вече са 4 900 лева. Това решение беше прието на провелото се вчера заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Zapadno.com.

Предложението беше внесено за разглеждане от председателя на Общинския съвет Иван Тинков. В параграфа за представителни разходи на местния минипарламент са налични 1 800 лева от заделените 2 000 лева. “Уважаеми колеги, смятам че е морално и правилно от наша страна, от тази сума да бъдат пренасочени 1 500 лева с решение на Общински съвет-Брезник към параграф 42-14 “Помощи с решение на Общински съвет”. По този начин ще имаме възможност да окажем повече помощ, особено в днешните трудни времена и в условията на извънредно положение.”, поясни председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков.

В параграфа за помощи по решение на Общинския съвет в наличност са 4 000 лева, но от тях са отпуснати средства за две лица. До настоящия момент сумата за помощи е 3 400 лева. Председателят на Общинския съвет изрази становище, че оставащата сума за представителни разходи е предостатъчна. “Няма законови пречки за вземане на такова наше решение на база действащата нормативна уредба. В тази връзка искам да добавя, че ще предложа да бъде сформирана една работна група от експерти за изготвяне на вътрешни правила, за да има ясни, точни и справедливи критерии за отдаването на тези помощи.”, каза още Иван Тинков.

Председателят на Общински съвет-Брезник поясни, че тази идея не е породена от въведената извънредна ситуация в страната, а е отпреди около 2 месеца. “В рамките на бюджета ние имаме тези параграфи. Единият е за представителни нужди – за закупуване на цветя, венци и за други такива дейности и масови мероприятия на Съвета. През годините включително някои са го правили и за банкети, доколкото знам. Предпочитам тези пари да ги даваме на хората, които са го закъсали които имат здравословни, социални и други проблеми, отколкото да ги харчим ние. Както казах по време на сесията всеки от нас може да си плати такъв банкет. От чисто човешко, гражданско и всякакво естество го казвам това нещо. Затова считам, че тази сума, не че е голяма, но все пак ще бъде от полза на хората.”, каза председателят на Общински съвет-Брезник.

Това е поредно нестандартно решение на Общински съвет-Брезник за този мандат. През месец ноември 2019 година общинските съветници на Брезник гласуваха да взимат с 10 % по-малко от полагащите им се възнаграждения. Решението за това тогава беше на морална основа.

Виж също...

Loading...