С около 30 стотинки са се понижили цените на бензина и дизела през месец март, а причината е пандемията и предприетите мерки срещу нея

Средната борсова цена на суровия петрол тип Брент на международните пазари от началото на месеца се понижи с 47,4 % от 51,9 долара на барел на 2 март до 26,5 долара на барел на 27 март. Спадът на цената на суровината започва около 6 март 2020 година и е свързан с разпространението на коронавируса и мерките и ограниченията, които държавите по света предприемат за недопускане на неговото разпространение, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

Цените на горивата на обектите за разпространение на крайни потребители (бензиностанции) реагираха на промяната на борсовата цена на суровия петрол една седмица по-късно (около 12 март). Така бензинът средно от 2,14 лева за литър през първата седмица на март постепенно се понижи до 1,90 лева за литър през четвъртата седмица на март 2020 година. Дизеловото гориво в началото на месеца средно се търгуваше на цена 2,11 лева за литър и постепенно от 12 март се понижи до 1,89 лева за литър.

Данните сочат, че средните цени с включен акциз и ДДС при освобождаване на горива от данъчни складове  и продажбите от бензиностанции за месец март са следните:

 

Виж също...

Loading...