Музеят в Брезник ще е достъпен за посетители чрез виртуални обиколки на експозиции и исторически артефакти от Граово

Общински исторически музей-Брезник преустанови посещенията в изложбените си зали заради въведеното извънредно положение на територията на България. Въпреки това всеки, който желае да посети експозиции или разгледа исторически артефакти от Граово, ще може да го направи напълно безплатно и чрез интернет.

Музеят в град Брезник, информационният сайт Zapadno.com и продуцентска къща “ЕНИ филм” обединяват усилията си, за да може виртуалните посещения да бъдат достъпни чрез интернет. Поради тази причина колективът на Общински исторически музей-Брезник направи обръщение към брезничани, жителите на общината и гостите на града. “Уважаеми приятели на музея в град Брезник, днес, в ситуацията която попадна човечеството, музеите са затворени за своите посетители. Всички публични събития са отменени или отложени във времето. За да защитим посетителите и да подкрепим националните усилия и усилията на Общината за ограничаване на разпространението на Covid-19, ние също затворихме вратите на музейните обекти в Брезник. Днес, брезничани и гостите на Брезник трябваше да се радват на гостуващата изложба „Мозайка от занаяти” на Етнографския музей на открито „Етъра”, а нашата изложба ”Стоян Миленков – всенароден цар на горчивия смях”да гостува в Национален политехнически музей-София. Днес, децата и учениците трябваше да учат и се забавляват в творческите ателиета на музея. Днес е различно. Ние преразгледахме плановете и приоритети си за 2020 година. Актуализирахме нашата дейност съобразно изискванията на днешния ден. Въпреки че музеят е затворен, ние чрез интернет ще представяме нашите колекции, събирани десетилетия, мобилните изложби, експонати, които можете да видите единствено тук. Възползвайте се от нашето предложение, за да откриете нещо ново или нещо старо, което ви е вдъхновило. Може би ще разгледате семейните албуми, ще откриете нещо важно и интересно за историята и културата на Брезнишко. Споделете го с нас на нашия имейл mmbreznik@abv.bg. Ние ще споделим с вас и последните дарения, който получихме от Божидар Пантев, свързани с историята и дейността на читалището, което тази година отбелязва 150 години от деня, в който брезничани го създадоха.”, споделиха от Общински исторически музей-Брезник.

Всеки, който желае, може да последва страницата на музея във Фейсбук и страницата „Магията на Граово. Образование чрез музейните колекции и експозиции”. “Тук освен колекциите и изложбите ще намерите и учебната тетрадка „Магията на Граово”, от която децата ще научат за историята, бита и културата на хората от Брезнишко, ще рисуват и се забавляват.”, допълниха от брезнишкия музей. В сайта Zapadno.com ще бъдат представяни тематични изложби и ценности от фонда на музея, а в канала на „ЕНИ филм“ в YouTube посетителите могат да открият филми за събития и личности от Брезнишко. “Благодарим на нашите приятели Христо Райков – Zapadno.com, Ани и Емил Николови – „ЕНИ филм”, които приеха нашето предизвикателство да обединим усилията си за ежедневно докосване до красотата, историята и културата на Граово. Бъдете здрави.”, споделиха още в обръщението от колектива на Общински исторически музей и приятели.

В първата виртуална обиколка ще заведем посетителите в изложбена зала “Военен клуб” на музея, за да разгледат експозиция, свързана с Освобождението на Брезнишко и Пернишко и Балканската и Първата световни войни. Изложбата беше достъпна за посетители от началото на месец март, а от днес и в страниците на Zapadno.com. Чрез табла са показани фотографии, документи и исторически факти отпреди повече от век. Сред тях са подредени няколко витрини с артефакти от фонда на музея – медали за храброст, писма на военнослужещи, изпращани към близките им и снимки. За първи път е изложено свидетелство за народна признателност от редник Павел Георгиев Шиндин от брезнишкото село Конска, който е воювал при Царево село (попада в сегашна Северна Македония). Свидетелството е на малко повече от 100 години и също е от фонда на музея в Брезник.

Започнете виртуалното посещение на експозицията в изложбена зала “Военен клуб” чрез снимките, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...