Полицаите в област Перник правят масови проверки на аптеки и търговски обекти, при които им съдействат и компетентни институции

Защитните маски за лице на открити и закрити обществени места са задължителни. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 30 март, всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места. На нарушителите ще бъдат налагани санкции в размер на 5 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник.

Продължават проверките на служителите от Областна дирекция МВР-Перник за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Призоваваме жителите на областта, завърнали се от чужбина да спазват задължителната домашна карантина, за да не попаднат под наказателно преследване. За установени такива случаи ще бъдат образувани досъдебни производства за престъпление, съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областна дирекция МВР-Перник съвместно с Регионална здравна инспекция, Инспекцията по труда, Областно управление по безопасност на храните, Национална агенция за приходите, Комисията за защита на потребителите и Общински инспекторат извършват проверки на търговските обекти и аптеките в областта. Средно на ден се проверяват по около 60 обекта. Не са констатирани нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването. В някои аптеки е установено, че не се издават фискални бонове и се отпускат лекарства без рецепта. В търговски обекти проверяващите са установили липсата на касови апарати, както и неправилно съхраняване на хранителни продукти. На нарушителите са съставени констативни протоколи.

Продължават стриктните проверки на изградените контролно-пропускателни пунктове в областта. Допуска се влизане и излизане само при неотложна необходимост. Препоръчваме на пътуващите, декларациите да бъдат попълнени, за да не се губи време при контрола.
Припомняме, че със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение се удължава срокът на валидност на личните документи, които изтичат в периода 13 март до 31 октомври 2020 година, с 6 месеца.

Ако имате неотложна нужда да смените личните си документи, моля спазвайте задължително противоепидемичните мерки.

Виж също...

Loading...