Как изглеждаха хотел-ресторантите “Бърдото” над Брезник и “Ждрелото” край Трън?

През последните седмици институциите и обществеността в страната все повече прибягват до онлайн свързаност, общуване, изложби, постановки и други. Но и институции, които целогодишно правят аудиторията съпричастна с късчетата от историята на даден регион. Така например прави и Държавен архив-Перник, който днес връща абонатите в своята Фейсбук страница към спомени за заведения и хотел в областта, видя Zapadno.com.

Институцията показа в онлайн албум над 20 снимки от заведения и хотел в област Перник. Сред представените снимки присъстват и две архивни на хотел-ресторант “Бърдото” над град Брезник и нефункциониращия в наши дни хотел-ресторант “Ждрелото” край град Трън. “В дните на карантина и социална изолация, когато всички заведения са затворени, ви предлагаме да си спомним популярни ресторанти, кафета и сладкарници от близкото и по-далечно минало в Пернишка област.”, споделиха по-рано тази днес от Държавен архив-Перник.

Хотел-ресторант “Бърдото” функционира и в наши дни. Комплексът се намира над град Брезник на хълма Бърдото. Обграден е от борова гора и се намира на 850 метра надморска височина. Архивната му снимка от Държавния архив е заснета в края на 70-те години на миналия век и е използвана за пощенски картички. От нея става ясно, че комплексът е претърпял известно преустройство през последните десетилетия. В наши дни мястото е предпочитано за организиране на различни празници, работни срещи или за отдих сред природата на Брезнишкото Бърдо.

Хотел-ресторант “Ждрелото” не работи от около 30 години. Масивната му сграда се намира до природната забележителност Ждрелото на река Ерма и на няколко километра от град Трън. Изграждането на комплекс “Ждрелото” е започнало в началото на 70-те години на 20-ти век. Пътят, който водил към мотела бил коларски, но само за една нощ той бил асфалтиран заради посещение на Тодор Живков. Строежът е бил завършен през 1973 година. Още за интересната му история може да прочетете в публикацията: Само за една нощ бил асфалтиран пътят към някогашния мотел “Ждрелото” заради Тодор Живков, който пристигнал за откриването му.

Албумът с архивни снимки на хотел-ресторантите “Бърдото” и “Ждрелото” може да разгледайте като натиснете тук.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...