Карантина за площ в село Велковци отпадна и в нея вече могат да се засаждат картофи за консумация и преработка

Областна дирекция по безопасност на храните-Перник отмени карантината на земеделска земя с площ 4,2 декара в землището на брезнишкото село Велковци, научи Zapadno.com.

Карантината е отменена със заповед от директора на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник от 11 март 2020 година. Забраната е била въведена във връзка със Закона за защита на растенията и борба с пръстеновидното гниене на картофите. Площта се намира в местността “Стоилковица” на село Велковци и е била използвана за производство на картофи за собствено възпроизводство през 2016 година от регистриран картофопроизводител.

През периода 2017 – 2019 година площта е наблюдавана от инспекторите от отдел “Растителна защита” и няма констатирани нарушения. През първата година след отмяната на карантината върху посочената площ е разрешено да се засаждат картофи само за консумация и преработка под контрола на Българска агенция по безопасност на храните. За посадъчен материал е задължително да се използват само и единствено сертифицирани семена картофи. Следва двугодишно сеитбообръщение без да се засаждат култури като картофи, домати и патладжан, става ясно от заповедта.

Виж също...

Loading...