Музеят в Брезник с виртуална разходка около историята на над 100-годишно пиано и участието на брезничани в Първата световна война

В тази виртуална обиколка из фонда на Общински исторически музей-Брезник ще ви представим едно от последните дарения на институцията за 2019 година и табла с историята за участието на 5-ти конен полк в Първата световна война. Това е втора виртуална разходка из залите и фонда на музейната институция в Брезник, която читателите на Zapadno.com имат привилегията да направят във времето на въведено извънредно положение в страната.

През миналата година музеят получи ценно дарение – над 100-годишно пиано. Дарението беше направено от брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870”. Пианото с марка “Л. Шмидт” пристига в град Брезник от Букурещ, Румъния през далечната 1916 година като военен трофей. Божидар Пантев, който работи в  читалището от 1 януари 1970 година споделя историята на пианото-трофей, която научил от режисьорът на самодейния читалищен театър Леонид Суботинов. То е било докарано в Брезник с каруца от войниците на 5-ти пехотен, изтеглящи се от Букурещ след приключване на техния боен път по време на първата световна война в Румъния. През 1916 година 5-ти конен полк участва в боевете за овладяване на Букурещ и преследване на румънците и руснаците по направление на река Сирет. (за участието на 5-ти конен полк и брезничани в Първата световна война разгледайте снимки на таблата по-долу).

Пианото е било дарено на читалището в Брезник, което било единственото място в града където са се провеждали концерти, срещи и театрални постановки. Читалищният салон е разполагал с 300 места и офицерите и войниците активно са участвали в живота на града и читалището. Божидар Пантев споделя още, че след откриване на новата читалищна сграда през 1970 година, пианото е преместено на сцената на новото читалище. По-късно са закупени още две нови пиана, но пианото “Л. Шмидт” е било предпочитано от десетки пианисти по време на концерти. Освен това акордьорите на пианата в читалището много са се впечатлявали от него, спомня си Божидар Пантев.

Редица пианисти участващи в образователните концерти провеждани в читалището през 70-те и 80-те години на 20-ти век, по време на тържества организирани от обществени и масови организации по онова време, са предпочитали да свирят именно на пианото „Л. Шмидт”. Пианото активно е използвано до около 1985 година. Това е кратката история, която успяхме да запишем за пианото и неговото битуване в Брезник, поясниха от Общинския исторически музей.

Разгледайте още снимки на пианото-трофей от Първата световна война:

 

За произхода на пианото, дарено на Общинския исторически музей потърсихме информация в интернет. В миналото е имало повече от 12 000 фабрики за производство на пиана. Фабриката “L. Schmidt” е основана през 1865 година в Берлин, Германия. Неин собственик е Л. Шмидт. Други автори посочват, че тя е основана през 1829 година и произвежда пиана до около 1929 година. Годините и серийни номера на тази марка пиана са известни от немското производство. Пианото, което вече е част от фонда на Общински исторически музей-Брезник, е произведено след 1900-та година, но повече подробности за него ще са обект на по-нататъшни наши проучвания.

Разгледайте снимки на табла с историята за участието на 5-ти конен полк и брезничани в Първата световна война:

Виж също...

Loading...