Ремонтът на манастира между Ребро и Кривонос напредва, но срокът на дейностите трябва да бъде удължен – СНИМКИ

Дейностите по ремонт и реконструкция на манастира “Свети Николай Мирликийски” в подножието на планината Любаш напредват, научи Zapadno.com.

Манастирът се намира между брезнишките села Ребро и Кривонос. Дейностите по реновирането на светата обител, от която беше останала част от манастирската църква, се финансират по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година.

До 9 май тази година дейностите би трябвало да са приключили, но с оглед извънредното положение в страната може да се наложи удължаване на срока. Манастирската църква, която беше без покрив, вече е покрита и укрепена. Работници изграждат и магерницата, която е в непосредствена близост до манастирската църква. “Целта е на 9 май всичко да е приключило и да е подадена заявка за плащане. Но не съм сигурен дали ще успеем от гледна точка, че по време на карантина има затруднения с доставката на материали и закупуването им.”, поясни протойерей Констатин. Молба за удължаване на срока на ремонтните дейности е пусната вече.

Одобрената субсидия за реновирането на светата обител е 100 % и е в размер на 715 751 лева и 51 стотинки. Бенефициент е манастир “Свети Николай Чудотворец” – Летни, село Ребро, община Брезник, който притежава манастирски имоти и в село Кривонос, община Брезник. Самата инвестиция ще се извършва именно там, съгласно приложените документи към заявлението за подпомагане, уточниха за Zapadno.com от пресцентъра на Държавен фонд “Земеделие”.

Разгледайте още снимки от ремонтните дейности на манастира в подножието на планината Любаш:

Снимки: Светльо Любомиров

Виж също...

Loading...