Историята припомня: Доктор Стамен Григоров от Трънско открива противотуберкулозна ваксина, която се изпробва в Италия под формата на имунизация

Известен факт е, че роденият в трънското село Студен извор доктор Стамен Григоров открива противотуберкулозна ваксина. Това е едно от откриятията му, които са променили света. За него припомниха от фондация “Д-р Стамен Григоров” с публикуване на частта за противотуберкулозната ваксина от книгата за световноизвестния доктор от Трънско.

До края на живота си доктор Стамен Григоров експериментира с противотуберкулозната си ваксина заедно с видния медик Параскев Стоянов. През 30-те години на миналия век век заминава за Италия, където вече изпробват откритието му под формата на имунизация. “Във връзка с настоящото извънредно положение и борбата с коронавируса, още веднъж публикуваме частта за противотуберкулозната ваксина от книгата за д-р Стамен Григоров. Нека си дадем сметка за занчението на науката в нашия живот. Нека подкрепяме българските учени в усилията им да опазят живота ни.”, споделиха от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

От фондацията припомнят за незавидната съдба на българския учен в собствената му страна. “В България не се намери човек, който дори само да преведе и да направи достояние поне на лекарското съсловие онова, което “Ла прес медикал” разказа на света. Самият д-р Стамен Григоров не е от хората, които ще тръбят за резултатите от научните си изследвания. Предпочита мълчаливо да продължава опитите, да извършва експериментите, макар при изключително трудни условия. В примитивната, собственоръчно направена лаборатория, лишен от възможността да я обзаведе с най-нова апаратура. И в това време трябва да носи на плещите си и другия товар – да върши работата и на управител на градската болница в Трън и на единствен лекар в нея, и на околийски лекар.”, поясниха от фондация “Д-р Стамен Григоров” на Фейсбук страницата си.

Историята на противотуберкулозната ваксина може да прочетете във Фейсбук страницата на фондацията като натиснете тук.

Снимка: Фондация “Д-р Стамен Григоров”

Виж също...

Loading...