Безработните лица в общините Брезник и Трън са се увеличили след въвеждането на извънредното положение

Безработните лица в общините Брезник и Трън са се увеличили след въвеждане на извънредното положение в страната, предаде репортер на Zapadno.com.

Към 31 март тази година равнището на безработица в Брезнишко е 10,31 % или 280 регистрирани безработни лица. За сравнение в края на месец февруари безработните лица в община Брезник са били 254. Равнището на безработица в Трънско към 31 март тази година е 20,94 % или 293 безработни лица. В края на месец февруари регистрираните безработни лица в община Трън са наброявали 291, поясниха за Zapadno.com от дирекция “Бюро по труда”-Перник.

По професионална структура на безработните лица в Брезнишко, регистрирани в края на месец март, 100 са работници, други 45 са специалисти, а 135 са без специалност. В община Трън от регистрираните 293 безработни в края на март, 154 са работници, други 12 са специалисти, а 127 човека са без специалност. По образователна структура най-много от безработните в община Брезник са със средно образование – 182 човека, следвани от лица с основно и по-ниско образование – 82 човека и 16 лица с висше образование. Регистрираните безработни лица в Трънско със средно образование са 199, а 93 са с основно или по-ниско образование. Само един е регистрираният безработен висшист в община Трън.

От регистрираните в края на месец март без работа в Брезнишко 163 са жени, 39 са лица до 29-годишна възраст и 77 човека са продължително безработни. В Трънско пък от регистрираните без работа лица 153 са жени, 48 са хора до 29-годишна възраст и 125 са продължително безработните.

Заявените свободни работни места във филиала на “Бюро по труда” в Брезник през месец март са били 5, а в Трън – 10. Свободните позиции и в двете общини са били за неквалифицирани работници. По последни данни постъпилите на работа лица в община Брезник са 12, от които 10 са в първичния сектор, а двама души работят по програми. В община Трън пък постъпилите на работа са двама души, които са наети в първичния сектор.

Снимка: дирекция “Бюро по труда”-Перник

Виж също...

Loading...