Трънската певица Гюрга Пинджурова: Нашите народни песни винаги са били близки до сърцето ми

В своето историческо развитие Българското национално радио дава възможност на много народни изпълнители да разгърнат песенния си потенциал и фолклорният им глас да се превърне в широко разпознаваем, търсен и обичан. „Мама Гуга“ е една от тях. „Нямаше село, нямаше град да не разплаква хората, тя беше един голям майстор на сцената. Тя беше като наша майка, тя така топло и сърдечно се държеше, че всички я наричахме „мама Гуга“ – споделя народният певец Костадин Гугов в радиоразговор от 1985 година за Гюрга Пинджурова, съобщават от архивния фонд на БНР.

Гюрга Пинджурова (18 април 1895 – 10 ноември 1971) е родена в град Трън в многодетно семейство. В свои интервюта казва, че е пропяла, преди да проговори. Израства с „хубавите мамини песни“, красотата на родния край и богатството на българския фолклор. Талантът й не остава незабелязан и през 1917 година постъпва в Държавното музикално училище. Първоначално учи оперно пеене при Христина Морфова, а след това специализира в Пражката консерватория. Съдбата й е отредила значимо място в песенния фолклор на българския народ.

След Прага се завръща в родния Трън и основава градския вокален квартет „Госпожа Гюрга Пинджурова-Тричкова“, в който пее заедно със съпруга си Иван Тричков, Любомир Ахтаров и Никола Качарев. Учителства няколко години в Трънско, а през 30-те години се се установява в София, където започва плодовита концертна и звукозаписна дейност. За живота и творчеството си народната певица разказва в интервю от 1962 година. “Пеех от сърце прекрасните песни, които бяха чула от моята майка. Нашите народни песни винаги са били близки до сърцето ми. Винаги съм ги пяла с такъв жар, с такава радост, и с такава тъга.”, споделя Гюрга Пинджурова в интервюто за Българското национално радио. Чуйте още от интервюто и запис на песента „Завърти оро“, като натиснете тук.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...