Моменти от културния живот на Брезник през десетилетията могат да бъдат разгледани благодарение на уникално дарение за музея – СНИМКИ

В продължение на 150 години читалището на Брезник е центърът за културния живот в града. През институцията са преминали различни поколения, които са оставили своя отпечатък върху читалищната дейност. Техният отпечатък пък е запечатан в снимковите архиви. Те пък грижливо се съхраняват от брезничанина Божидар Пантев – дългогодишен читалищен деятел. Той е и сред хората, които са направили последните дарения за фонда на Общински исторически музей-Брезник.

Следващите редове и фотографии ще срещнат читателите на Zapadno.com с исторически моменти от културния живот на Брезник от началото на 20-ти век. Поредната виртуална разходка със свободен вход за всички ще покаже елементи от дарението, което Божидар Пантев е направил за фонда на музея през месец март тази година. Копия на снимките от даренията са предоставени за разглеждане от колектива на Общински исторически музей-Брезник. “Неговата младост, неговата творческа дейност са част от историята на читалището. Той е страстен колекционер, с усет за историчност и важност на онова което събира десетилетия- предмети от бита, вестници, колекции от снимков материал и други. Дарението на Божидар надвърля 140 снимки, плакати и афиши, които допълниха фонда на Общински исторически музей-Брезник и знанието на бъдещите поколения за мястото на читалището, на хората от Брезник в културния живот на града вече 150 години. Сегашните дарения се отнасят преди всичко за дейността на читалището в периода 70 – 90-те години на 20-ти век.”, споделиха от музея на Брезник.

Саморъчно изработени сгъваеми рекламни табла, със снимки върху тях информират за спектакли, които са се изнасяли не само на сцената на читалището в Брезник, но и в читалищните салони на селата в региона. Афишите – някои изработени ръчно, други печатни ни запознават с репертоара на самодейния театър, който в годините е носител на десетки национални награди, снимките и грамотите за богатата и разнообразна дейност на читалището. Те говорят за различните формации, които са приютявали талантливи деца и възрастни. Така се предават традициите от поколение на поколение, за да съществуват и днес граовските ритми и песни, поясняват от музея.

Най-ранното сведение за читалището в Брезник е в една дописка в цариградския вестник „Право” от месец юни 1870 година. В края на първата учебна година на откритото през 1869 година класно училище учителя Димитър Тонджаров организира изпити, на които присъстват градските първенци, родителите на децата и представители на Софийска община. Представителите на Софийска община даряват книги, с които се поставя началото на читалище “Просвещение” в град Брезник. В дописката се казва: „Но днес вече не е така с нашите шопи у Брезник. Подбутнати от Софийската църковна община, отвориха училището си, дотакмиха го с потребностите и поканиха от Самоков господина Тонджарова… На 26 миналия месец направиха хубавичко шестмесечно изпитание… Не е само това: няколко дне подир изпитанието, брезнишките младежи си подредиха празнично училище и читалище с библиотека, на която поменатите учители и ученици от София положиха основите с подарените няколко екземпляра книги. Поместете, Господин Редакторе настоящата ми дописка.”

Във фонда на музея повече от 60 години постъпват снимки, документи, предмети свързани с историята и дейността на читалището в града. И всичките те са дарения от читалищни дейци, самодейци в различните формации към читалището, участници в творческите школи, от семейните архиви на жители на град Брезник. Тук се съхраняват сценарий на пиесата „Рогоносецъ съпругъ“ и ръкопис от пиеста „Врагове” от М. Арцибашев през 1916 година, пиеса в 5 сействия, снимки от театралната самодейност от 20-те години до края на 20-ти век. Избледнелите и поразкъсани снимки свидетелстват за културния живот в града, за  енергията и ентусиазма на някогашните актьори и читалищни самодейци в пиесата „Луди млади” от Ц. Церковски през 1919 година, отбелязват от брезнишкия музей.

Паметна за брезнишките самодейци е 1920 година, когато поставят пиесата “Женитба” на Гогол, заедно с големите актьори от Народния театър – Кръстьо Сарафов и Петко Асенов. Снимка направена след представлението е запечатала този момент.

 

Първата прожекция на игрален филм в града е посрещната с неописуемо оживление. Стотици са чакащите пред сградата на читалището през далечната 1932 година.

 

Дарението направено от Божидар Пантев допълва палитрата на нашето знание за дейността на читалището в последните десетилетия (разгледайте малка част от дарението в галерията по-долу). От музея отправят от сърце благодарност към него и му желаят със същия етусиазъм да издирва и съхранява паметта на новата история на град Брезник.

Виж също...

Loading...