Митничарите предоставят безплатно 103 000 защитни маски за лице, които са били отнети в полза на държавата

От Агенция „Митници“ предоставят безвъзмездно на Български червен кръст 103 000 защитни маски за лице, отнети в полза на държавата. Маските са задържани от митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и териториална дирекция „Южна морска“ на митническите пунктове “Капитан Андреево” и “Лесово” в периода 9 – 14 април 2020 година, при проверки на влизащи в страната от Турция товарни автомобил и микробус, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

Според представените транзитни митнически декларации, те са превозвали стоки от Турция за различни европейски страни. Откритите при митническите проверки защитни маски са били укрити между товара в превозните средства и не са били декларирани. С нарушителите са сключени споразумения, маските са отнети в полза на държавата и са допуснати за свободно обращение без да се облагат с вносно мито на основание Регламент (ЕО) № 1186/2009.

Защитните маски за лице остават на разпореждане на Българския червен кръст в склад на Агенция „Митници“. Заповедите на директора на Агенция „Митници“ са издадени на основание параграф 30, алинея 2 и алинея 1 от преходни и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година.

Междувременно, по време на Великденските празници, митническите служители на митнически пункт “Капитан Андреево” са предотвратили нови пет случая на контрабанда на лични предпазни средства. При проверки с рентгенова апаратура и последващ физически контрол  на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са задържани близо 218 000 предпазни  маски за лице, 34 000 ръкавици и 2 950 защитни костюма. При един от случаите в товарен камион с румънска регистрация, превозващ групажна стока от Турция за Румъния са открити 159 783 предпазни маски, от които 147 250 медицински маски и 12 533 маски от плат. Близо 800 от ушитите маски от плат са с логото на известни марки, сред които на “Adidas”, “Air Jordan”, “Chicago bulls”, “Chanel”, “Nike”.

Снимка: Агенция “Митници” – пресцентър

Виж също...

Loading...