В област Перник ще бъдат разпръснати от въздуха примамки, с които да се ваксинират лисиците срещу бяс

От Българска агенция по безопасност на храните започват орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Това е първата ваксинационна кампания на лисиците срещу бяс за 2020 година. Тя е част от програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от Българска агенция по безопасност на храните от 2009 година. Европейската комисия има стратегическа цел до 2020 година бесът в Европа да бъде изкоренен, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Ваксинацията ще се проведе в 50-километрова ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километрова зона по поречието на река Дунав, като се обхващат 23 области на страната. Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 милион примамки от въздух, а в нелетателните зони в някои от областите те ще бъдат заложени ръчно.

Кампанията е планирано да започне на 29 април от летище “Балчик”, област Добрич и от летище “Ерден”, област Монтана. Тя ще продължи 15 дни в зависимост от атмосферните условия.
Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Около град София и около атомна електроцентрала “Козлодуй” примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

Напомняме, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

Снимка: Българска агенция по безопасност на храните – пресцентър

Виж също...

Loading...