От днес градските паркове и градини в страната ще могат да са достъпни за деца до 12 години с родители, както и за собственици на кучета

Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, както и собственици на кучета, но не повече от един в часовия диапазон от 9:30 часа до 18:30 часа всеки ден. Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Заповедта е в сила от днес, 27 април, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в това число сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на Общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете като натиснете тук.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...