Танцовите състави към читалището в Брезник се сформират преди около 60 години за Окръжния събор на Бърдото

Десетки са танцьорите, които са част от танцовите състави към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, което тази година навършва 150 години от основаването си. Началото на танцовите състави е поставено преди около 60 години.

Танцовите състави към читалището на Брезник се сформират доста по-късно от театралните и певческите колективи. В началото на 60-те години на миналия век във връзка с провеждането на първия Окръжен събор по надпяване и надиграване се създава танцов състав за автентичен фолклор. През 1970 година с настаняването на читалището в новата сграда танцовата самодейност бележи значителен напредък. Сформиран е фолклорен танцов колектив с три възрастови групи и народен оркестър. През 1996 година в читалището се създава танцов състав за обработен фолклор с две възрастови групи.

Със своите танцови състави и индивидуални изпълнители народно читалище “Просвещение-1870” участва във всички досегашни събори на народното творчество в Копривщица, десетки са носителите на златни и сребърни отличия от копривщенските сцени. Неизменно е и участието на читалищните състави при конкурси, регионални и общински фестивали. Ежегодно участват в автентичната фолклорна програма на граовския събор “Видовден”, който дава възможност за изява на народни певци и разказвачи. Съставите за автентичен фолклор са неговото духовно и творческо съдържания, гарант за съхранението и популяризирането на местния фолклор.

След 1970-та година се създават и първите групи за словесен фолклор, които изпълняват граовски обичаи и народни умотворения, възпроизвеждат, съхраняват и предават на поколенията уникалния граовски фолклор.

Из изданието “140 години народно читалище “Просвещение-1870″ – Брезник”

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...