Общопрактикуващ лекар в Трън: Пациентите станаха много дисциплинирани откакто е въведено извънредното положение

Пациенти в община Трън са станали много дисциплинирани и спазват противоепидемичните мерки на здравните власти. Това са наблюденията на доктор Павлина Костова, която е общопрактикуващия лекар в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Кабинетът на доктор Костова се намира в близост до центъра на града и редовно пред него пациенти изчакват своя ред. Откакто е въведено извънредното положение в страната и здравните власти разпоредиха мерки за недопускане разпространението на коронавируса COVID-19, пациентите са станали по-дисциплинирани. “Като цяло спазват много стриктно мерките. Аз дори не очаквах да има такава дисциплина. Няма струпване на хора, изчакват се. То и времето позволява такова нещо, защото гледам че дори отвън чакат. В амбулаторията повече от един човек не съм видяла, нито пък в чакалнята. Не идват за щяло и нещяло, както се изразяваме.”, поясни доктор Павлина Костова и добави, че преди затягане на мерките в страната пациенти са я търсили при необосновани съмнения за заболявания.

Общопрактикуващият лекар доктор Костова обслужва близо 2 000 пациенти, но с непрекъснати здравни осигуровки са около 1 500 човека. Въпреки, че има такива пациенти, които са с прекъснати здравни осигуровки, докторът не отказва лекарска помощ и на тях. Някои от пациентите комуникират с доктор Костова основно по телефона, а обажданията към нея на ден са достигали до 90. Рядко се осъществяват домашни посещения с оглед ситуацията в страната.

Здравните медиатори към Община Трън съдействат на личните лекари в града. “Страхотно съдействие оказват и работят с хората. Особено сега, когато вече се разрешиха тези зелени коридори с имунизациите за децата. Понеже в практиката имам повече деца и за четвъртък се организирахме. Здравните медиатори отидоха по домовете, за да съобщят в колко часа да бъде доведено определено дете за имунизация. Само един човек не си доведе детето, а всички останали си спазиха часа и дойдоха навреме.”, сподели доктор Костова. Здравните медиатори съдействат и за осигуряване на продукти, лекарства или медикаменти на хората, поставени под карантина, отбеляза още общопрактикуващият лекар в Трън. От Районното полицейско управление в Трън също оказват съдействие на медицинските лица при необходимост.

Пациенти от Трънско се оплакват на личния си лекар и от безсъние и напрежение. Доктор Костова си обяснява това явление на извънредната ситуация заради коронавируса в страната.

Виж също...

Loading...