Музеят в Брезник връща лентата назад, когато в града са се провеждали манифестации за Деня на труда – СНИМКИ

Поредната виртуална разходка за читателите на Zapadno.com из фонда на Общински исторически музей-Брезник е свързана с днешната дата – 1 май. На този ден се отбелязва Денят на труда, а в архивите на музея се пазят фотографии от манифестации в град Брезник.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Първият опит за честване на 1 май в България е от Типографското дружество през 1890 година. Обявен е за официален празник през 1939 година. От 1945 година комунистическата власт в тогавашната Народна република България започва да чества празника ежегодно. Години наред държавата ни отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа, припомниха от Общински исторически музей-Брезник.

Брезник е сред градовете, в които също са се провеждали манифестации. Шествията в града са преминавали по една от главните улици – “Георги Ив. Бунджулов“. Във фонда на Общински исторически музей-Брезник са запазени снимки от първомайските манифестации на учениците от училищата ЕСПУ „Васил Левски“ и СПТУ „Н. Й. Вапцаров“, както и на служители на заводите, и предприятията в града. Чрез фотографии са заснети манифестации от 1967 година, 1969 година, 1979 година и 1985 година. Музеят разполага и със снимки на трибуната с официалните гости, която се е намирала на главната улица в града.

Разгледайте снимки от манифестации за Деня на труда в град Брезник, които Общински исторически музей предостави за читателите на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...