Класното училище в Брезник ще има обновени музейни експозиции, които представят Възраждането и етнографията на Граово

Общинският исторически музей-Брезник планира да обнови постоянните експозиции в зала „Класно училище“ с финансова помощ от годишното дарение по Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Вчера от компанията „Асарел-Инвестмънт”, която е представена в община Брезник от дъщерното дружество “Трейс Рисорсиз”, обявиха, че проект на Общинския исторически музей ще бъде подкрепен. Проектът е с наименованието “Времена и хора” и с него музеят е кандидатствал за средства от годишното дарение на минната компания. “Ще подкрепим идеята им с пожелание за успех в постигането на целта, която си поставят: „Да се засили ролята на историческото и културното наследство на Брезнишко, като двигател в процеса на развитие на града“!”, споделиха от фирмата-инвеститор в община Брезник.

Зала “Класно училище” на брезнишкия музей посреща посетителите си и с постоянните експозиции, които показват експонати от Възраждането и етнографията на Граово. Стойността на проекта “Времена и хора” е малко над 3 000 лева. “Основно проектът предвижда обновяване на постоянните експозиции – “Възраждане” и “Етнография”. Подмяна на текстовете, на самите витрини, поставяне на нови артефакти, осветление, почистване и накрая изложба. Но това не е нова експозиция, а работим върху онова, което е сега.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Двете постоянни експозиции са открити преди 20 години и оттогава не е обновявана. През 80-те години на миналия век пък сградата на зала “Класно училище” е била реставрирана, припомни директорът на музея.

Zapadno.com припомня, че и тази година бяха осигурени 50 000 лева дарение по Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник. Но след въвеждане на извънредното положение в България, процедурата по кандидатстване за финансиране на проекти и инициативи в Брезнишко беше преустановена. Въпреки това проекти и инициативи ще бъдат подпомогнати със средства от дарението. Сред тях са отбелязването на 150-годишнината на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, която се отлага за есента или догодина, изграждането на паметник на войниците от село Гигинци, както и второто издание на фестивала на детското творчество “Видовденчета”. Основната част от дарението е предоставена на общинската администрация на Брезник за справяне с разпространението на коронавируса COVID-19. С част от тези средства медицински лица и други хора в Брезник, които са на първа линия с борбата с коронавируса, вече получиха висококачествени предпазни средства. Прочетете още по темата в публикацията: Хората в Брезник, които са на първа линия срещу коронавируса, получиха предпазни средства с покритие от сребърни йони.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...