Виртуална експозиция: Арката на 5-ти конен полк – памет за миналото и бъдещето на Брезник – СНИМКИ

Ако през последните две години сте пътували от София и Перник за град Брезник, Трън или съседна Република Сърбия вероятно сте забелязали влизайки в града внушителния паметник –  възстановената Арка на 5-ти конен полк. Десетилетия наред за брезничани Арката беше само спомен от архивните снимки или спомен в съзнанието на по-възрастните военни и жители на града, споделиха от Общински исторически музей-Брезник.

Ние съвременниците дълго ще помним тържественото откриване на възстановената Арка на 5-ти конен полк на 8 май 2018 година, с участието на военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици жители на града и гости участваха във възпоменателната церемония в памет на загиналите войници и офицери от 5-ти конен полк в боевете по време на Балканската война, Междусъюзническата и Първата световна война и тържественото откриване на възстановената Арка на 5-ти конен полк, припомниха от музея в Брезник.

Възстановяването на Арката в почит на славния 5-ти конен полк е по инициатива на кмета на Община Брезник Васил Узунов и съмишленици. Проектът е изготвен по архивни снимки, които са предоставени от Божидар Пантев. Това дело е послание към младите поколения брезничани и съхраняване паметта за офицерите, сержантите и войниците отдали живота си за майка България. Мемориалните портали и арки на българските полкове с царски Указ и заповед на министъра на войната след Първата световна война са обявени за паметници от национално значение. Такъв паметник в онова време е Арката и паметникът на загиналите от 5-ти конен полк, изграден в казармения район, отбелязаха от Общинския исторически музей.

Архивните документи на 5-ти конен полк, съхранявани в Централния архивен фонд (Централен военен архив-Велико Търново) обхващащи периода 1889 – 1949 година, ни дават информация не само за историята на 5-ти конен полк, неговия личен състав, участието му във войните на България за национално обединение и свободна България, за загиналите по бойните полета, за наградените войници и офицери, убитите, починали и ранени чинове от полка през Втората световна война, той е и изворова база за военната история на България. Съхраняваните във фонда на Общински исторически музей-Брезник снимки и документи допълват картината за историята на полка, за бойната слава, за делниците и празниците на Брезник и съвместния живот на гражданите, офицерите и войниците в града.

5-ти конен полк е формиран в Добрич на 1 янури 1898 година съгласно Указ № 2 от 1898 година. На основание заповед № 225 от 1 август 1901 година полкът се разформира, като от състава му се формира кавалерийски дивизион. От 10 януари 1907 година в София се формира отново от съществуващия дотогава 1-и кавалерийски дивизион. На 31 август 1909 година се установява на гарнизон в Брезник. Участва в Балканската и Първата световна война. Участва и във Втората световна война през 1944 година в състава на 4-а конна бригада от 2-а конна дивизия. През годините полкът носи различни имена според претърпелите реорганизации, което е отразявано и в наименованието изписано на Арката.

С Указ № 96 от 19 декември 1920 година полкът се преименува в 5-и жандармерийски конен полк. От 1923 година се преименува в жандармерийска конна група, която през 1928 година отново приема организацията на полк. На 1 март 1936 година полкът се разформира. Съгласно писмо № ІІ – 235 от 1942 година на Министерство на войната – Щаба на войската от 1 януари 1942 година полкът отново се формира в Брезник. Подчинен е на 4-а конна бригада. На 18 май 1945 година се разформира в Брезник:

  • Пети конен полк (1 януари 1898 година – 1 август 1901 година)
  • Първи кавалерийски дивизион (1 август 1901 година – 10 януари 1907 година)
  • Пети конен полк (10 януари 1907 година – 19 декември 1920 година)
  • Пети жандармерийски конен полк (19 декември 1920 година – 1923 година)
  • Пета жандармерийска конна група (1923 година – 20 декември 1927 година)
  • Пети конен полк (20 декември 1927 година – 1 март 1936 година, ноември 1941 година – 18 май 1945 година)

Днес е 6 май (Гергьовден) – ден на храбростта и празник на Българската армия. Нека да сведем глава за да си припомним героизма на българските воини, да отдадем почит към всички брезничани загинали по бойните полета и участвали във войните за национално обединение и освобождение. Да припомним на младите поколения заветите на дедите ни и техния безсмъртен подвиг, апелираха от колектива на Общински исторически музей-Брезник чрез страниците на Zapadno.com.

Разгледайте още снимки от историята на 5-ти конен полк и Арката в Брезник, които се съхраняват във фонда на музея:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Виж също...

Loading...