Предлагат се законови промени за безплатни или на по-ниски цени плажни принадлежности, както и други облекчителни мерки

Предлагаме правна възможност стопаните на плажове да ги направят по-достъпни и сигурни в кризата. Бизнесът ще може до 100 % да не плаща концесионната такса или наема, но само и единствено ако предложат безплатни плажни принадлежности. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, която обсъди законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет. Той предвижда мерки по този и други нормативни текстове за справяне с последиците от заразата с COVID-19 след отпадане на извънредното положение, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Министър Ангелкова съобщи, че ведомството е предложило промени в две посоки – едните са свързани със Закона за туризма, а другите – със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тя благодари на премиера Борисов, Националния оперативен щаб, министър Ананиев, народните представители и коалиционните партньори от НФСБ и ВМРО за това, че всички мислят как ефективно да се насърчи туристическият отрасъл в кризата, предизвикана от глобалната пандемия.

Тези от стопаните на плажовете, които искат намаление с 20 или 50 % на концесионната такса, трябва реципрочно да понижат и цените на чадърите и шезлонгите съответно поне с 20 и 50 %, каза министър Ангелкова и добави, че се надява промените да бъдат приети в закона и после отразени в анекси към съответните договори. Министърът поясни също, че капацитетът на плажовете по отношение на заетата зона задължително ще трябва да бъде по-малък, за да се спазват здравните изисквания.

Що се отнася до промените по отношение Закона за туризма, сме предложили срокът за възстановяване от туроператорите на сумите на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки да бъде удължен на 12 месеца. Това е един от най-сериозните дебати, включително на ниво Европейски съюз, и очакваме в близката седмица Европейската комисия да даде указания за прилагане на директивата за пакетните пътувания при новите условия. По отношение изтичащите срокове за категоризации на местата за настаняване и хранене министърът увери, че е поискано удължаване на удостоверенията с една година. В момента няма как да се проверяват хотели, които не работят, а проверката на място е задължително условие за категоризацията.

От 13 май, след приключване на извънредното положение, автоматично ще отпадне и моята заповед за забрана на пътуванията с цел туризъм, информира министър Ангелкова. С възможността за работа на заведенията с открити площи, вече пълноценно ще могат да работят и места за настаняване – основно къщи за гости и малки хотели, но при положение че стриктно отговарят на изискванията за ограничаване разпространението на коронавируса. Те са според предписанията на специализираните органи за съответните зони и части в обектите, за да няма струпване на хора и да се спазва дистанция. До края на седмицата ще получим одобрени и правилата за работата на тези места, съобщи още тя. Ведомството си партнира активно и с потребителските организации, за да бъдат защитени максимално правата на клиентите на туристическите услуги.

Министърът съобщи плановете за старт на активния летен сезон от 1 юли, но с много условности и според възможностите за пътуване. Искаме да дадем възможност на сектора да се подготви, за да не се прави това в последния момент. От 1 юни плажовете ще бъдат готови, както е по закон, посочи още министърът на туризма. Министерството поставя тази година силен акцент върху вътрешния туризъм, за да се насърчи секторът за по-бързо излизане от затрудненията.

За големите туроператори България попада в групата на нискорисковите дестинации, която се справя много добре с последиците от заразата и взе навреме адекватни мерки за изолация. Водим разговори с Полша, Германия, Чехия, Румъния, Гърция, Украйна, Израел, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония, Турция и други държави, които са проявили интерес към България като лятна дестинация. Туроператорите, с които най-активно работим на пазар Германия например, са планирали да стартират чартъри от 14 юни и нямаме отказани резервации. В непрекъснат диалог сме и със съседните държави, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт. На тях също разчитаме за по-бързото възстановяване на сектора, подчерта министър Ангелкова и благодари на вицепремиера Екатерина Захариева за съдействието при осъществяване на двустранните контакти с редица държави, които са важни пазари за българския туризъм.

Виж също...

Loading...