Благодетелите днес: Брезничани подеха инициатива, с която да помогнат на семейство в нужда

Група брезничани подеха инициатива за подпомагане на семейство в крайна нужда от град Брезник. Инициатива се провежда чрез социалната мрежа Фейсбук и в една от групите за Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

5-членното семейство живее в неблагоприятни условия и разполага с ограничени възможности. Семейството, което е съставено от три момчета, баща им и възрастен, но трудноподвижен техен роднина, обитава две стаи. В едната стая живее възрастният роднина, а в другата – баща им и трите му деца. Пространството, в което живеят се нуждае от ремонт, тъй като покривът тече, подът е на плоча, нямат и баня. Въпреки немотията бащата работи във фирма в град Брезник. Най-големият от тримата братя също помага за оскъдния семеен бюджет като работи в местна фирма за дърводобив, но заетостта му там е периодична. По-малките деца получават храна по схемите “Училищно мляко” и “Училищен плод”. Семейството се подпомага и с храна от Домашния социален патронаж в града.

Група брезничани, сред които преподавател в местното училище, представител на общинската администрация и здравният медиатор на общината, се организирали и приели за своя кауза да помогнат на това семейство. Те се организирали с надеждата към тяхното добро, което искат да сътворят, да се включат и други хора. За броени часове след апела за съдействие на семейството, се отзовали различни дарители и всеки помага с каквото може. Едни даряват посуда, дрехи, битова техника, пари или предлагат доброволната си помощ.

Идеята на тази група брезничани е до няколко седмици да стартира ремонт на двете стаи, който да бъде извършен в рамките на един ден, тъй като семейството няма къде да отиде да живее временно. Ремонтът ще бъде извършен на доброволни начала от инициаторите и съмишленици, а материалите ще се закупят с дарените пари. До момента са събрани 1 100 лева от различни хора, като всяка дарена сума се записва в списък и след приключване на ремонта ще бъде приложен отчет за закупените материали. Сред дарителите има и отзовали се добри хора от Англия и Финландия. Събрани са и различни вещи – колело, готварска печка, микровълнова фурна, легло, бюро, скрин и дрехи. Дарени са още бойлер и пералня, които ако при ремонта бъде обособено помещение за баня, ще бъдат използвани. Вещите се съхраняват в помещение в бившата общинска болница в града. Тези вещи, които останат, тъй като са дарени много такива, ще бъдат предоставени на други нуждаещи се в Брезник семейства.

Има и такива хора, които за момента не разполагат със средства или излишни вещи, но пък предлагат услугите си. Такъв е случаят с мъж, който е предложил транспорт, ако се наложи. Освен него четирима – петима души са се уговорили през определен период да закупуват с лични средства хранителни продукти, които да доставят на семейството. Това е първата такава инициатива, която местни жители организират, за да се помогне на семейство с деца в нужда. Инициаторите се надяват да не е последната и лавинообразно да бъдат подпомогнати и другите семейства с деца в нужда.

Снимка: Вероника Миткова

Виж също...

Loading...