От днес: Здравният министър разпореди противоепидемични мерки, които трябва да се спазват – ДОКУМЕНТИ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нови четири заповеди, които влизат в сила от днес, 14 май. Заповедите са свързани с налагане на противоепидемични мерки, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Първата заповед касае всички работодатели и органи по назначаване, които в зависимост от спецификата на възможностите на съответната трудова дейност, трябва да организират дистанционна форма на работа за служителите си (надомна работа или работа от разстояние). Чрез заповедта се регламентира пакет от допълнителни мерки, които трябва да се спазват от в работните помещения. Документът нарежда и задължителното поставяне на защитна маска в закрити обществени места или друго средство, покриващо носа и устата. Прочетете още подробности по тази заповед като натиснете тук.

Втората заповед, която влиза в сила от днес, е свързана със забрана на посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, закрити търговски площи на заведения и други. От заповедта става ясно, че посещенията на деца в детските ясли и градини продължава да бъде преустановена, както беше и досега. Забранява се провеждането на масови научни мероприятия, на масови културно-развлекателни мероприятия на закрито, както и още противоепидемични мерки, с които може да се запознаете в заповедта като натиснете тук.

Следващата заповед, която министърът на здравеопазването издаде в сила от днес, нарежда задължителна изолация и болнично лечение на потвърдени случаи на коронавируса COVID-19 за определени лица от обществото. Подробности относно тази заповед може да откриете като натиснете тук.

Последната заповед, в сила от днес, касае пропускателния режим за влизане на територията на страната, който е в сила до 14 юни 2020 година. Временно се забранява влизането в България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не се отнася за български граждани, членове на семействата на български граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на страната и членовете на техните семейства. Заповедта не се отнася и за други групи лица, за които може да научите повече като натиснете тук.

Виж също...

Loading...