На празника си Общинският исторически музей-Брезник отправя благодарност към дарители, приятели, сътрудници и доброволци

На днешната дата (18 май) се отбелязва Международния ден на музеите. Общинският исторически музей в град Брезник няма да отбележи традиционно значимата дата, но въпреки това използва случая да отправи поздравление към дарители, приятели, сътрудници и доброволци.

Всяка година на 18 май светът отбелязва Деня на музеите и празник на музейния работник. Началото е поставено през 1978 година, когато за първи път се чества Международния ден на музеите. Решението е взето през 1977 година в Москва на XI-ата Генерална конференция на Международния съвет на музеите. Оттогава събитието се отбелязва ежегодно на 18 май.

Постепенно денят на музеите се налага в Европа е се чества в почти всички страни. Първата Европейска нощ на музеите започва през 2005 година по решение на Министерство на културата на Франция, но още през 1997 година в Берлин е реализирана идеята за една „Дълга нощ но музеите“. В Париж инициативата е известна под името „Бяла нощ“, а в Полша „Нощ на музеите“. Нощ на музеите се организира още и в Люксембург, Швейцария, Южен Тирол и други. В България такова събитие са провежда за първи път в Пловдив под името „Нощ на музеите и галериите“ през 2005 година. През следващата 2006 година инициативата се провежда и в София, където се случва ежегодно през месец май, поясниха от Общински исторически музей-Брезник.

“Тази година „Нощта на музеите“ в Общински исторически музей-Брезник няма да се отбележи традиционно, в резултат на обявената с решение на Министерския съвет извънредна епидемична обстановка в страната, но се надяваме, че в най-скоро време вратите на музея ще бъдат отворени за посетители. Бихме искали да благодарим на нашите дарители, приятели, сътрудници и доброволци.”, добавиха от колектива на Общински исторически музей-Брезник. Благодарност се отправя към: Васил Узунов, Огнян Иванов, Емилия Максимова, Павла Матеева, Петър Божков, Павлин Теофилов, Йорданка Василева, Снежана Милева, Златка Стратиева, Даря и Сашо Евтимови, Елена Панова, Първан Симов, Лидия Пушева, Катя Желева и Магдалена Йорданова.

За отразяване на събитията в Общински исторически музей-Брезник колективът на институцията благодари на Ани и Емил от продуцентска къща “ЕНИ филм”, кабелна телевизия “Кракра”, информационния сайт Zapadno.com и репортера Христо Райков и радио “Благоевград”. Пожеланието на музея към всички хора, които помагат на институцията, е да бъдат здрави и благословени.

Във време на извънредно положение музеят на Брезник продължи да осъществява посещения, макар и виртуално, чрез страниците на Zapadno.com и социалната мрежа Фейсбук. За виртуалните експозиции спомогнаха всички служители на Общинския исторически музей, които на днешния ден имат празник. Информационният сайт Zapadno.com им пожелава здраве и много ценни предмети, които да преминат през ръцете им за попълване на фонда на музея.

В колажа са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...