Община Брезник помогна на Трън за проблем с извозването на отпадъците

Камион за сметоизвозване на Община Брезник е съдействал на администрация в Трън за разрешаване на проблем с отпадъците. Това става ясно от изказване на кмета на Община Трън Цветислава Цветкова по време на последното заседания на Общински съвет-Трън, научи Zapadno.com.

В края на заседанието, което се проведе на 13 май, общинският съветник Ташко Минков е задал въпрос към администрацията. “Във връзка с увеличения брой жители по селата, променен ли е графика за извозване на боклука или се реагира спрямо ситуацията?”, попитал общинският съветник. От отговор на кмета на Трън Цветислава Цветкова става ясно, че Общината е имала проблем с един от сметоизвозващите камиони. Съдействие за разрешаване на проблема с извозването на отпадъци в Трънско е било потърсено от кмета на Община Брезник. “Не е променен графика, но просто не смогваме. Значи имаме села, в които минаваме днес, утре минава кметския наместник и установява, че контейнерите са пълни. Контейнерите не се използват по предназначение, те са пълни с треви, дюшеци, шкафове, секции и така нататък, а как общината ще се справи с извозването, никой не го интересува. Два месеца ни беше счупен един от камионите. Звънях на г-н Узунов,  два дни ни даде камион от община Брезник да ни помага за извозването. Техниката ни е стара, прави по два курса на ден и пак не се смогва. Хората трябва да влязат в положение.”, е отговорила Цветислава Цветкова, видно от протокола на заседанието.

По темата се е изказала и доктор Веселина Шишкова, която е попитала къде могат да се изхвърлят строителни отпадъци. Кметът на Трън Цветислава Цветкова е отговорила, че администрацията е оповестила списък с фирми, които извозват строителни отпадъци, но услугата се заплаща от желаещите.

“Не може ли да се помисли за контейнери за биологично разградими отпадъци?”, попитал отново общинският съветник Ташко Минков. На този въпрос Цветислава Цветкова е отговорила, че това е скъпо. “А кой ще изхвърля там? Ние сме сложили контейнери за разделно събиране, тези кофи са пълни с всичко.”, е пояснила Цветкова.

Предстои да бъдат закупени още контейнер за битови отпадъци, тъй като на места в общината се наблюдава недостиг на такива съдове.

Виж също...

Loading...