Скалният параклис “Света Петка” в град Трън все още няма да отваря за посетители поради съображения за сигурност

Една от забележителностите в Трънско – скалният параклис “Света Петка”, все още няма да отваря за посетители, предаде репортер на Zapadno.com.

Скалният параклис, който се намира в трънския квартал “Баринци”, не приема посетители от 13 март, когато бе въведено извънредно положение в страната. Въпреки отпадането на извънредното положение, противоепидемичните мерки остават в сила и затова параклисът няма как да отвори при тези обстоятелства. “Няма да бъде отворен за посетители, тъй като организацията там ще бъде много трудна. Няма как да правим дезинфекция на иконите и на камъните, които са вътре. Това е нещо, което се изисква съгласно заповед 263 на здравния министър.”, поясни кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

В другите забележителности в региона, като музеите в трънските села Студен извор и Бусинци, могат да се извършват дезинфекции и прилагат противоепидемични мерки. Докато пространството на скалния параклис е малко, а входът е един, което създава невъзможността за отваряне на святото място. Най-вероятно параклисът ще остане затворен до 14 юни, когато е крайният срок на въведената в страната извънредна епидемична обстановка.

Виж също...

Loading...