Стартира производство на български маски, шлемове и очила, които ще са за родния пазар, но се предвижда да се изнасят и в чужбина

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с български производители и учени, на която бяха представени образци на маски, защитни шлемове и очила, на които стартира производство. На срещата стана ясно, че вече са тествани филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите. Филтърът може да се ползва за маски за употреба многократно, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново. Това казаха учените професор Стоян Шишков и професор доктор инженер Павлинка Долашка, разработили новото предпазно средство и показаха готовите маски, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Има готовност да се произвеждат по 30 – 40 хиляди от тези маски на ден, стана ясно по време на срещата. Те са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската. Министър Караниколов изтъкна готовността на българските учени и производители със съдействието на държавата да започнат производството на тези защитни материали.

По-рано след среща в Министерството на икономиката стана ясно, че започва и производство на български шлемове и очила. Поне 5 фирми започват производство, чийто капацитет може да надскочи 3 000 шлема на ден. За защитните очила се разработва технология, която да бъде готова до седмица и ще бъде вкарана в производство в компании от автомобилния клъстер. Предвижда се количествата да бъдат, не само за захранване на българския пазар, но и за фирми от цяла Европа.

Виж също...

Loading...